Pels contractes d’arrendament, s’amplia la durada mínima del lloguer de 3 a 5 anys i s’estableix una fiança màxima de dos mesos
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha presentat aquesta norma que pretén donar resposta a la “difícil situació que es dóna en el mercat de lloguer” en algunes grans ciutats, si bé ha respost a la roda de premsa que l’executiu descarta mesures d’intervenció dels preus en el mercat de lloguer.
El Reial decret- llei modifica cinc lleis: la d’Arrendaments Urbans, la de Propietat Horitzontal, la Llei d’Enjudiciament Civil, el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i el de la Llei de l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
El ministre ha explicat que per donar més seguretat als arrendataris, a més d’ampliar-se el termini de pròrroga obligatòria a cinc anys, s’amplia el de pròrroga tàcita, que ara és d’un any, a tres, i ha destacat que la limitació de la quantitat de mensualitats que es poden demanar com a garantia a l’inquilí acaba amb la situació actual en què “es pot plantejar qualsevol exigència.
Aquestes són les claus de la normativa:
Contractes més llargs
El termini dels contractes de lloguer serà amb caràcter general de cinc anys. En el cas en què l’arrendador sigui una persona jurídica (empreses, fons d’inversió, etc.) els contractes se celebraran amb una durada mínima de set anys. Les pròrrogues del contracte tornaran a contemplar fins a tres anys.
Fiança de dos mesos
L’arrendador no podrà exigir-li al llogater una fiança que excedeixi en dos mesos la renda mensual de lloguer, “llevat que es tracti de contractes de llarga durada”. A més, les despeses d’immobiliària aniran a compte de l’arrendador quan aquest sigui una persona jurídica, és a dir, una empresa.
Resolució anticipada del contracte
El propietari no podrà al·legar que té necessitat de recuperar l’immoble per fer fora el llogater abans que acabi el termini legal del lloguer, llevat que aquesta prerrogativa figuri en el contracte subscrit entre ambdues parts.
Canvis en els desnonaments
També es modifica la llei d’enjudiciament civil per “reformar el procediment de desnonament” i que les llars vulnerables tinguin més protecció.
Protecció contra pisos turístics
Les comunitats de veïns, si ho decideixen tres cinquenes parts dels propietaris, poden acordar limitar o vetar els arrendaments turístics a l’edifici. Per això es modifica la llei de propietat horitzontal.
Ajudes fiscals
Quan es signi un contracte de lloguer oficial i es registri adequadament en l’administració, el propietari i el llogater podran quedar exempts de pagar l’impost sobre transmissions patrimonials i el d’actes jurídics documentats en aquest procés burocràtic. Aquests tributs, però, és poc habitual abonar-los en els processos de lloguer entre particulars.
La llei, que no intervé en els preus, no tindrà caràcter retroactiu.
Font: https://www.lasexta.com

Pingback: LA DEROGACIÓ DE LA REFORMA DE LA LLEI D'ARRENDAMENTS | BlancoRoure advocats a Mataró